|
HARALD MARK - Liv og virke 1899 – 1971
Bomærke
I forbindelse med sit ægteskab med Gerda Selchau, blev Harald opmærksom på, at familien Selchau, der er en borgerlig slægt som er indvandret fra Schlesien, førte et familievåben eller bomærke. Dette bevirkede, at Harald blev inspireret til at få lavet et våbenmærke eller bomærke for sig selv, eller for familien Mark, selvom der ikke havde været en tradition herfor i familien.
Det Selchauske våben er et 3 felts skjold med farven rød og metallet sølv. Felterne rummer et korslagt neg, en sparre samt en korslagt kanon og sabel. Mærket synes ikke registreret nogen steder. Haralds våben, eller det Markske, er ligeledes et 3 felts skjold med farven blå og metallet guld. Felterne rummer en le, nogle korslagte stave samt et gevær overkors med en kårde. Ej heller dette våben eller bomærke er registreret. Selchau-Mark alliancen blev fremstillet som de 2 våben ved siden af hinanden med en fælles trallehjelm over, med fælles hjelmklæde og en trane som hjelm-mærke. Våbenmærkerne brugte Harald på brevpapir, ex-libris mærker, samt på siden af sine biler.
Bilerne var altid tofarvede i gult og grønt, og med våbenmærkerne på dørene. Harald må have haft den opfattelse, at Selchau slægten var adelig, i hvert fald omtales sønnen Niels Aage med familie- navnet von Selchau-Mark, og Niels-Aage fik som skoledreng besked på, at han skulle præsentere sig som: Niels-Aage von Selchau-Mark til Kollerup og Svallinggaard. Den fik ikke for lidt, som man ville sige i dag.
|
INDHOLD (læs som samlet PDF fil)
Forord Forældre, familie og barndomsår Skolegang Videreuddannelse Ægteskab Kriseår. Indtog på Kollerup Krigsfrivillig Tvisten om arven efter Niels Mark Kollerup Lerværk A/S Formand for Tolvmandsforening Jyske sukkerroedyrkere Niels Aage Turen til Afrika Safari mod syd Safari ind i Congo Rie Dagligliv på Kollerup Sheila og Niels Aage vender hjem Rejse til Mellemøsten Bomærke Titler Haralds sidste år Hans Gadebergs erindringer Efterskrift Skriftprøve
|