Svallinggaard_top_left
Svallinggaard_top_right

 

 

space180 

 

RYTTERDISTRIKTER 1660 - 1765

Grundtanken i rytterdistrikterne var, at krongodsets bøndergårde skulle stille en udrustet rytter pr. 8 tdr. hartkorn. Som modydelse var bonden fri for skatter og hoveri. Ryttergodset administreredes af regimentsskriveren som boede i Randers. I rytterdistrikterne oprettedes også en række skoler for distriktets børn.

I Asferg lå rytterskolen i Nørregade, tæt op af kirkegårdsmuren.

Opførelsen af smedjen og mundurhuset må ses som en bestræbelse på at have et støttepunkt i distriktets nordlige del. Fra rytterdistriktets oprettelse 1660 og til 1720 foregik administrationen fra Randers, men fra 1720 og til Rytterdistriktets ophævelse i 1765 foregik administrationen af den nordlige del fra Svallinggaard.

På gården findes endnu en rytterklokke med årstallet 1660 og med Frederik den III ’s navnetræk. På klokken står endvidere et skriftsted fra Paulus: ”Hvis Gud er for mig, hvem kan så være imod mig.”

Foruden Dronningborg Rytterdistrikt var der i Jylland: Skanderborg og Koldinghus distrikter. Fyn udgjorde et distrikt, Sjælland havde: Kronborg, Tryggevælde, Antvorskov, Vordingborg samt Københavns rytterdistrikt. Lolland-Falster udgjorde endnu et distrikt.

 

Svallinggaard v. Jørgen Mark  •  Blegvadbrovej 3 Asferg,  890 Fårup • j.mark@svallinggaard.dk  • 86 44 30 11 •  22 37 33 30